ברוכים הבאים!
יא בתשרי, תשפ''ה, 13/10/2024
תפריט נגישות
דלג לתוכן העמוד
עמוד הבית
עבור לתפריט נושאים
עבור לסרגל הניווט
עבור למפת האתר
גלעד לזכרם
לזכר בני רעננה חללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה
אודות
דבר ראש העירייה
דבר יו"ר ארגון "יד לבנים" רעננה
חללי מערכות ישראל
נפגעי פעולות איבה
הדלקת נר
מורשת קרב
אנדרטאות
ה"הגנה"
ה"הגנה" ברעננה
הסליקים ברעננה
יחידות ההגנה
לח"י
מחסנים ונשק
יד לבנים
צרו קשר
מורשת קרב
אנדרטאות
ה"הגנה"
ה"הגנה" ברעננה
הסליקים ברעננה
יחידות ההגנה
לח"י
מחסנים ונשק
ה"הגנה"
ה"הגנה"
|
למאגר תמונות
ה"הגנה"
בתקופת מלחמת העולם השניה, כשהגרמנים התקרבו לאל-עלמיין והיה חשש של פלישת גרמנים לארץ, הקיפה ההגנה כמעט את כל גברי המושבה. חברי ההגנה התאמנו בגלוי. האנגלים ידעו ושתקו. כל הנשק מ"הסליקים" הוצא וכל גבר עבד חצי שבוע וחצי שבוע שמר.
(ברעננה לא היה "סליק" מרכזי). דרך אגב, בתקופת המלחמה סבלה רעננה, המושבה שהפרדסים היו עיקר פרנסתה, מבחינה כלכלית. אי אפשר היה לייצא את פרי ההדר, הפרי נפל ולא נקטף. הבריטים נתנו 3 לירות שטרלינג לדונם פרדס כהלוואה כדי להשקות את הפרדסים שלא יתייבשו. בתקופת המלחמה התגייסו חלק מאנשי המושבה - גברים ונשים - לצבא הבריטי כדי לעזר במלחמה נגד האוייב הנאצי.
באותה תקופה נוצרה אוירה של שקט בין אנשי המושבה והשכנים הערבים מסביב. אחרי המלחמה נמשכו העימותים עם הערבים ועם הבריטים. אנשי רעננה יצאו לא פעם, יחד עם אלפים מהמושבות (פ"ת) ומהערים כדי להתנגד לחיפושי הנשק המקיפים שהבריטים ערכו בעיקר בקיבוצים. כך יצאו "המוני" המושבה רעננה לקיבוץ שפיים, לרמת הכובש... היחס של חברי ההגנה לארגוני "הפורשים" (האצ"ל והלח"י) היה כמו בכל הארץ - בדרך כלל יחס של התנגדות וזאת למרות שאפילו בתוך חברי ההגנה ברעננה היו אנשי אצ"ל ולח"י!
בכ"ט בנובמבר 1947, עם הכרזת המדינה באומות המאוחדות, יצאו כל תושבי רעננה לרח' אחוזה הסלול (רוב הרחובות היו רחובות בלתי סלולים) כדי לרקוד ולשמוח. מול בית המועצה רבתה השמחה.
באותו זמן נשלחה חוליה של אנשי ההגנה (ובראשם מר צמח) כשהם חמושים, כדי לשמור על מחנה העולים שהיה ברח' מוצקין. במקרה הגיעו לרח' אחוזה שתי מכוניות עם חיילים בריטים. הקהל רקד סביבם עד שהודיעו לחוליה החמושה להעלם ולהסתיר את הנשק.
ב-1948 נשלחו חברי ההגנה לקורסי מפקדים במקומות שונים. מר צמח נשלח לרמת הכובש. הזמן עבר שם בשמירה ובלימודים במסגרת הקורס. היחס לערבים - תושבי כפר עזון - היה הסכם עם תושבי חר' עזון הערבים שאנשי ההגנה ישמרו מדרום לרח' וייצמן (דרך אל סולטן - דרך המלך) שכמובן עוד לא היה סלול, ותושבי חר' עזון ימנעו כניסת כוחות ערבים זרים. ההגנה לא רצתה שהם יעזבו. הם נסעו לבירות, קנו 20 רובים צרפתיים ובתחילה שמרו נגד ה"זרים". בפקודת מוסדותיהם עזבו המשפחות הערביות את הכפר ורק הצעירים עם הנשק נשארו. אז החליטה ההגנה לכבוש את חר' עזון ואחרוני הערבים עזבו.
ב-1948 השתלטה ההגנה על כל רעננה, כל הגברים גוייסו, נחפרו חפירות הגנה במקומות שונים - כל זאת עד שצ.ה.ל קבל את האחריות על הביטחון.